Recept: 4 tipy na studentská jídla aneb jak se najíst snadno a rychle

03.03.2020

Všichni studenti to znají moc dobře. Ať už je semestr nebo zkouškové období, na nějaké dlouhé vyvařování většinou moc času ani energie nezbývá. Někdy se sice dá odbýt nějakým studeným jídlem, ale z dlouhodobého hlediska nejde o nejlepší variantu. Proto jsem si v tomto článku připravila 4 tipy na rychlá a snadná jídla, která se dají připravit z dostupných surovin. Navíc jde o recepty, které jsou vhodné pro všechny začátečníky, protože jsou popisovány co nejvíce do detailu.

A o jaké recepty tedy jde? V první řadě o kuřecí směs s rýží, do které se dají použít různé druhy zeleniny. Dále jde o velice jednoduchý recept na těstoviny penne s kuřecím masem, ve kterém se spojuje skvělá chuť kuřecího masa, smetany a žampionů. Třetím receptem jsou oblíbené kuřecí špízy, které jsou mixem kuřecího masa a zeleniny. A jako poslední jde o recept na lasagne, který Vám sice zabere více času v kuchyni, nicméně se z něj dá uvařit na více dní a tím pádem máte na nějakou dobu vystaráno.



Kuřecí směs s rýží

Kuřecí směs s rýží je takovým vděčným receptem. Základem je směs kuřecího masa, do které se dají použít různé druhy zeleniny, a tedy nejen ty, které uvádím v ingrediencích níže. Dá se říci, že jde tedy o jídlo typu co dům dal. Jde o můj velice oblíbený recept, protože kromě již zmíněné jednoduchosti navíc jídlo spolehlivě nasytí na delší dobu.

Ingredience (3-4 porce):


  • Rýže (cca 2 sáčky)
  • Na kuřecí směs:
  • Kuřecí maso (3 prsní řízky)
  • 1 cibule
  • 1 paprika
  • 1 rajče
  • Cca 5 žampionů
  • Na dochucení: Grilovací koření, sůl, olej

Postup:

Ze všeho nejdříve si připravíme veškeré potřebné suroviny. Na pánev dáme trochu oleje a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou lehce osmahneme. Dále přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso. Vše osolíme a ochutíme grilovacím kořením. Maso restujeme, dokud nepustí šťávu (cca 10-15 minut). Pak přidáme nakrájenou papriku, rajče a žampiony. Vše necháme dalších cca 15 minut podusit. Mezitím si dáme vařit rýži (podle návodu nebo cca 15 minut). Po již zmíněných 15 minutách dušení směs zahustíme moukou a to tak, že si v hrnečku rozředíme 1-2 čajové lžičky mouky se 3 polévkovými lžícemi vody. Po zahuštění zamícháme a necháme povařit ještě 5 minut. Takto hotovou kuřecí směs podáváme například s uvařenou rýží.


Těstoviny penne s kuřecím masem a smetanou

Jakožto milovník těstovin bych tohle jídlo mohla jíst každý den. Doporučuji nezapomenout na žampiony, protože ve spojení se smetanou a kuřecím masem vytváří výbornou chuť. Jednou jsem je zapomněla přidat a přišlo mi, že je bez nich jídlo takové poloviční.

Ingredience (3-4 porce):

  • Kuřecí maso (1 menší prso)
  • 250 g těstovin penne
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 4-5 žampionů
  • 1 cibule
  • Na dochucení: Grilovací koření, sůl, olej

Postup:

Nadrobno si nakrájíme kuřecí maso a spolu s jemně nakrájenou cibulí orestujeme na pánvi s trochou oleje. Posypeme grilovacím kořením, přidáme žampiony a krátce podusíme, aby maso pustilo šťávu (nejdéle 10 minut).

Mezitím si podle návodu na obalu dáme vařit těstoviny. Jakmile maso na pánvi pustí šťávu, vypneme a necháme dojít. Těstoviny po uvaření scedíme a připravíme si zapékací mísu, do které vložíme maso se žampiony a dále také těstoviny. Vše zalijeme smetanou a dosolíme. V troubě pečeme cca 30 minut na 180° a průběžně kontrolujeme a promícháváme.


Kuřecí špízy

Na tomto receptu mám ráda, že jakmile si kuřecí špízy připravím a vložím do trouby, nemusím se o ně skoro vůbec starat, jenom občas zkontrolovat a obrátit, aby byly rovnoměrně propečené. A během pečení se dá stihnout spoustu dalších aktivit, například pracovat na seminárce.


Ingredience (3-4 porce):

  • Cca 5 kusů špejlí
  • Na špízy:
  • Kuřecí maso (3-4 prsní řízky)
  • 2 papriky
  • 3 rajčata
  • 2 cibule
  • 1 cuketa
  • 4-5 žampionů
  • Na dochucení: Grilovací koření, sůl, olej

Postup:

Nejdříve si připravíme marinádu z oleje, grilovacího koření a špetky soli. Veškeré výše zmíněné ingredience si nakrájíme na malé kousky a střídavě napichujeme na špejle. Nejlepší je dát na začátek a na konec špejle kuřecí maso, aby se špízy nerozpadly. Poté je potřeme již připravenou marinádou. Takto hotové kuřecí špízy vložíme na plech a pečeme cca 30 minut na 180°. Důležité je špízy během pečení podlévat, případně obrátit. Přílohou mohou být brambory, hranolky či opečené brambory.


Lasagne s bešamelovou omáčkou

Lasagne jsou oblíbeným jídlem původem z Itálie. Existuje mnoho variant, jak tento pokrm připravit, například se špenátem, hovězím masem, ricottou nebo bešamelovou omáčkou. Princip spočívá v tom, že jednotlivé pláty lasagní se vrství na sebe a prokládají směsí. Lasagne jsou takovým časově náročnějším receptem, co se týče délky pečení a tepelné úpravy masa, nicméně celková příprava není tak náročná, jak se zdá. Navíc z jedné přípravy lasagní se dají udělat minimálně 4 velké a opravdu syté porce, takže máte na nějakou dobu vystaráno. Právě z toho důvodu jsem na seznam přidala právě tento pokrm. Jak tedy na lasagne?


Ingredience (cca 4 porce):

  • Na směs:
  • 500 g mletého masa
  • 1 větší cibule
  • 200 g sýru (Eidamu)
  • 9 plátů lasagní
  • 2 rajčatové protlaky (každý po 500 g)
  • Koření na mletá masa
  • Na bešamelovou omáčku:
  • 10 dkg másla
  • 0,5 hrnku mléka
  • 1 polévková lžíce mouky

Postup:

Na pánvi s trochou oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Dále přidáme celé balení (cca 500 g) mletého masa, nejlépe mix hovězího a vepřového masa. Ochutíme kořením na mletá masa, přibližně polovinou sáčku, a následně osolíme. Maso necháme cca 15 minut dusit, dokud nepustí šťávu a průběžně mícháme, aby se nepřipálilo. Následně přidáme do směsi obě balení rajského protlaku a necháme dusit ještě 1 hodinu. Směs z pánve odložíme stranou a necháme chvíli vychladnout.

Mezitím si připravíme větší hrnec, ve kterém podle návodu (nebo cca 10 minut) uvaříme 9 plátů lasagní. Počet plátů volte podle velikosti zapékací mísy tak, aby pláty vystačily na celkem 3 vrstvy. Jakmile jsou lasagne uvařené, scedíme je a ihned je zalijeme studenou vodou, aby se k sobě neslepily.

Nyní si připravíme bešamelovou omáčku. V malém hrnci rozpustíme máslo, ke kterému dále přidáme mléko a zahustíme moukou tak, aby vznikla krémová omáčka.

Následně začneme vrstvit v pořadí 1/3 bešamelové omáčky, pláty lasagní a 1/3 masové směsi. Bešamel si nalijeme do již zmíněné zapékací mísy tak, aby pokryla celé dno. To je pro případ, aby se lasagne zespodu nepřipekly. Následující vrstvu tvoříme stejným způsobem jako v prvním případě, tedy 1/3 bešamelové omáčky, na ní pláty lasagní a nahoru 1/3 masové směsi. Poslední vrstvu zakončíme zbylou masovou směsí, kterou zasypeme najemno nastrouhaným sýrem. Pečeme v troubě při 180° přibližně 1 hodinu. 


Dobrou chuť!