Recept: Dopřejte si v pohodlí domova několikachodové menu jako z restaurace

01.04.2020

Celé Česko se již před několika týdny ocitlo v karanténě. Restaurace, kavárny, bary i bistra zejí prázdnotou. Sluníčko má však stále větší sílu a příroda se probouzí ze zimního spánku. Také máte s prvními slunečními paprsky chuť vyrazit na výborný oběd či strávit odpoledne u dobré kávy na terase oblíbené kavárny? Žádný problém! Přinášíme několik tipů, jak rychle, jednoduše a levně připravit menu o několika chodech v domácí kuchyni a navíc si ukážeme, jak nedostupné potraviny nahradit něčím, co doma určitě najdete!



Předkrm: Cuketové jednohubky se sýrem a slaninou

Nic rychlejšího a jednoduššího jste ještě nevyzkoušeli. Stačí vám tři suroviny a koření - cuketa, slanina a sýr. Cuketu si nakrájíme na kolečka, osolíme, opepříme a přidáme bylinky vhodné na zeleninu. Mezi dvě kolečka cukety vložíme kousek tvrdého sýra a obalíme slaninou. Poté stačí cuketové jednohubky na suché pánvi bez oleje prohřát. Na pánvi je necháme dokud se nezačne rozpouštět sýr. 



Náš v tip v době karantény: Může se stát, že zrovna nebudete mít po ruce cuketu či slaninu a kvůli omezení pohybu se vám do obchodu nebude chtít. Nahraďte cuketu rajčetem a slaninu jakoukoli šunkou. Předkrm bude mít stejný úspěch, neboť na chuti mu to rozhodně neubere.


Hlavní chod: Masové kofty se zeleninovým pyré

Že vám zbyla polévková zelenina a nevíte co s ní? Výborně! Tento recept pochází z dílny skvělé food blogerky Bohyně kuchyně a zpracujete v něm veškerou zbytkovou zeleninu či brambory! Na celé obědové kouzlení budete potřebovat jen několik málo surovin, které jsou navíc typické, určitě je najedete doma, a kdyby přece jen ne, je recept dosti variabilní. Budete potřebovat mleté maso, 3 vejce, sůl, pepř, 120 g sušených rajčat, 6 mrkví, 4 petržele, cibuli, dýni a trošku oleje.

Začneme tím, že si připravíme zapékací pekáč. My doporučujeme tento z Alzy. Pohodlně se do něj vejde jídlo pro celou rodinu a navíc pokud dočtete článek, poskytneme vám na něj slevu. Čtěte dále a na konci klikněte na tlačítko "Děkujeme" :)



Nyní se vrhneme na zeleninu, kterou si očistíme a nakrájíme na menší kousky. Celou směs vložíme do pekáče, všem nezapomeneme osolit a opepřit, můžeme přidat jakékoliv koření a trošku oleje. Zde nastává zmiňovaná variabilita receptu - mrkev i petržel můžeme nahradit jakoukoli jinou zeleninou, pro větší intenzitu chutě můžeme také přidat například česnek. Maso smícháme v misce s rozklepnutými vejci a sušenými rajčaty a ochutíme dle libosti. Pokdu nemáte sušená rajčata, opět můžete popustit uzdu fantazii a přidat cokoliv, co vám chutná. Kyselé okurky, olivy, čerstvá rajčata, kukuřici... Fantazii se meze nekladou, nicméně maso bude dobré i samotné pouze s kořením. Z připravené masové směsi následně vytvarujeme takzvané kofty - malé válečky, a přidáme do pekáče k zelenině. Maso se zeleninou pečeme na 170 stupňů asi půl hodiny. 

Posledním krokem je příprava chutné přílohy. Původní recept doporučuje zvolit dýňové pyré. Rozpůlenou dýni dáme péct také na půl hodiny do trouby, stejně jako maso. Opět nezapomene osolit, opepřit a pokapat olejem. Dýni poté vydlabeme a můžeme rozmixovat na jemné pyré. K dýni se velmi dobře hodí smetana, proto v průběhu mixování můžeme přidávat.


Náš tip v době karantény: Pokud doma nemáte dýni, doporučujeme připravit bramborovou kaši. Zpracujete své zásoby a vyhnete se zbytečnému pobíhání po obchodech. 


Dezert: Sladká tvarohová tečka

Na řadu přichází obyčejné bíle jogurty, které vždy koupíte s nadějí, že si je děti dají třeba s medem jako lehkou a zdravou svačinku. Vyndejte své zásoby z lednice, přidejte tvaroh, smetanu ke šlehání, cukr, piškoty a jakékoliv ovoce (čerstvé nebo klidně i mražené). Jogurt, vyšlehanou smetanu a tvaroh smícháme a přidáme cukr podle chuti. Poté už jen suroviny vrstvíme do skleničky, tvarohovou směs střídáme s piškoty a přidáváme ovoce tak, aby dezert lahodil nejen chuťovým pohárkům, ale také oku.


Náš tip v době karantény: Pro zdravější verzi je možné místo piškotů použít ovesné vločky nebo musli. Věříme, že takové potraviny také patří do vašich zásob s názvem "až budu držet dietu" :)


Tak a je to! Menu jako z restaurace můžete připravit pohodlně i doma a to během relativně krátké doby. Příjemné posezení s fajn obsluhou to asi nenahradí, ale jako alternativa jistě bohatě postačí.

Zůstaňme všichni ještě doma, uvařme si něco dobrého... Jen tak si budeme opět moci co nejdříve vyrazit bez obav na dobré jídlo do našich oblíbených restaurací. 

Dobrou chuť!