Recept: Jak správně uvařit rýži – návod krok za krokem

02.03.2020

Rýže patří mezi jednu ze základních příloh nejen u nás, ale i po celém světě. Možná se Vám otázka "Jak správně uvařit rýži?" zdá absurdní, existuje však mnoho kuchařů a kuchařek, kteří v této otázce tápou. Tento článek Vám přináší podrobný návod, jak uvařit tu nejlepší rýži ve Vašem životě, ať už ji budete vařit v hrnci, troubě, mikrovlnné troubě nebo rýžovaru. Mimo jiné se dozvíte, jaké zvolit dávkování rýže, správný poměr vody a rýže, dobu vaření a mnoho dalších informací. Přečtěte si také jaké existují druhy rýže a jaké jsou návody na jejich přípravu.


Jak správně uvařit rýži - podrobný návod pro přípravu v hrnci

Dávkování

V první řadě je třeba si ujasnit, pro kolik osob budu rýži vařit a dle toho upravit množství. Záleží také, zda budu rýži připravovat jako hlavní jídlo nebo ji využiji jako přílohu. Pro přípravu hlavního pokrmu musím počítat se 100 g suché rýže na osobu, v případě přílohy navážím 60 až 80 g na každého strávníka. Po odvážení žádoucího množství, přesypeme rýži do hrnku a zapamatujeme si, kolik hrnků rýže dáváme vařit. To nám následně poslouží k lepšímu určení množství vody potřebné k uvaření rýže.

Vhodná nádoba

Další věcí, kterou musíme při vaření rýže zvážit, je volba správné nádoby k přípravě. Nejlepší je zvolit hrnec spíše nižší a širší, abychom nevařili velkou vrstvu rýže na sobě. Odměnou za to bude rýže nadýchaná, nikoli upěchovaná. Samozřejmostí pak je nalezení vhodné pokličky k tomuto kastrolu. Z vlastní zkušenosti doporučujeme prosklenou poklici, abychom mohli po celou dobu vaření pokrm sledovat. 

Propláchnutí rýže

Velmi důležitým krokem pro přípravu klasické rýže je propláchnutí. Vhodné je rýži nejprve ručně zbavit všech možných nečistot a poté ji důkladně propláchnout pod studenou tekoucí vodou. Odstraníme tak nadbytečný škrob a možné přípravky na ošetření proti plísním. Díky tomu uvaříme rýži nelepivou. Existují však i názory, že rýže se v žádném případě proplachovat nemá a díky tomu je pak po uvaření nadýchanější. Záleží jen na Vás, jaký postup si zvolíte.

Poměr rýže a vody

Nejzrádnější věcí při přípravě rýže je odhadnutí správného poměru vody a rýže. K tomuto kroku potřebujeme znát objem rýže (nikoli váhu), proto využijeme výše zmíněný hrnek. Platí zde pravidlo "na jeden díl rýže dva díly vody". Pokud tedy dáváme vařit jeden hrnek rýže, přilijeme dva hrnky vody. Kdybychom chtěli uvařit jeden a půl hrnku rýže, museli bychom vzít 3 hrnky vody. Pro přesné odměření je stěžejní použít ten samý hrnek! Vodu můžeme použít studenou nebo vroucí. V druhém případě urychlíme dobu přípravy.

Ochucení rýže

Rýži je vhodné alespoň trochu ochutit. Pro ty, kdo neradi experimentují, je vhodné rýži přinejmenším osolit. Na jeden hrnek rýže přidáme cca půl čajové lžičky soli. Kdo se nebojí, může rýži okořenit. Doporučujeme do hrnce na začátku vaření vhodit malou cibuli s napíchanými hřebíčky. Další možností je pouze přidat jeden hřebíček a jeden kus nového koření. Pokud patříte mezi ty, kteří si nelámou hlavu s výživovými hodnotami pokrmu, radíme si nejprve osmahnout trochu nadrobno nakrájené cibulky a česneku, přidat trochu slaniny a až teprve na tento základ přisypat odměřenou rýži. Následuje samozřejmě zalití vodou. Žádnou z těchto variant nic nezkazíte, to Vám garantujeme.

Doba vaření rýže

Hrnec s rýží přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Když se nám rýže začne vařit, ztlumíme teplotu. Rýží nemícháme! Určitě si kladete otázku: "Jak dlouho se vaří rýže?" Odpověď však není jednoznačná. Rýži vaříme do té doby, než se z ní vyvaří voda. Většinou je to kolem 15 minut. Téměř vždy se jedná o čas mezi 12 a 20 minutami. Hotovou rýži je vhodné nechat alespoň chvíli "odpočinout" a teprve pak ji zlehka promíchat. Nyní je rýže připravena k servírování.

Vaření rýže jako těstovin

Jestliže si nejste jistí, jak správně uvařit rýži výše popsaným způsobem, existuje varianta obdobná jako u přípravy těstovin. To znamená, že do velkého hrnce napustíme dostatek vody, osolíme a přivedeme k varu. Poté nasypeme požadované množství rýže do hrnce, ztlumíme plamen a vaříme, dokud není rýže měkká. Vezmeme si do ruky jemný cedník a rýži klasicky scedíme. Tento postup je obdobný pro rýži v pytlíku. 



Další varianty vaření rýže

Vaření rýže v rýžovaru 

Rýžovar je výborným pomocníkem pro každou domácnost. Jedná se o druh hrnce, který využívá princip vaření na páře a příprava rýže je v něm velmi jednoduchá a rychlá. A jak tedy správně uvařit rýži v rýžovaru? Jediné, co musíte udělat, je vložit propláchnutou rýži do hrnce, zalít ji vodou ve správném poměru a ochutit. Pak už jen rýžovar zapnete a o vše ostatní se postará hrnec sám. Dokonce pozná, kdy je rýže hotová a sám se vypne. Výbornou funkcí je, že následujících několik hodin může rýži udržovat teplou a sypkou. Podobnou vychytávkou do domácnosti může být horkovzdušná fritéza, jejíž recenzi také naleznete na našem webu. 

Vaření rýže v troubě

Že jste ještě o tomto druhu přípravy rýže neslyšeli? Opravdu, rýže se dá připravit i v troubě. Zde Vám podrobně popíšeme, jak správně uvařit rýži pomocí trouby. Postup je velmi jednoduchý a dá se rozdělit na několik kroků. Ještě než začneme, musíme důkladně promyslet, v jaké nádobě budeme rýži připravovat. Vhodná je například skleněná zapékací miska, rozhodně se však musí jednat o žáruvzdorný materiál. V první řadě předehřejeme troubu. U horkovzdušné nastavíme teplotu cca 200 °C, v případě elektrické cca 220 °C. Rýži propláchneme, vložíme do zapékací misky a zalijeme vodou. Poměr je opět "1 díl rýže a 2 díly vody". Můžeme přidat oloupanou cibuli a pár kapek oleje, nejlépe olivového. Posledním krokem je přikrytí zapékací misky poklopem a pak už jen dusíme. Rýže by správně měla v troubě zůstat kolem 30 až 35 minut.

Vaření rýže v mikrovlnce

Dalším způsobem, jak uvařit rýži, je pomocí mikrovlnné trouby. Postup je následující. V první řadě rýži přebereme, propereme ve studené vodě a následně vložíme do speciálního hrnce určeného pro vaření v mikrovlnné troubě. Rýži zalijeme vodou tak, aby voda sahala cca 2 centimetry nad ní. Přiklopíme víkem, mikrovlnku nastavíme na nejvyšší výkon a vaříme asi 5 minut. Poté stáhneme výkon na polovinu a nastavíme ještě dalších 7 minut. Rýži necháme 5 minut odpočinout, načechráme vidličkou a můžeme servírovat.


Druhy rýže

Pokud stojíte v obchodě před regálem s rýží (a nepanuje právě šílenství kolem koronaviru), naskytne se Vám pohled na mnoho druhů a balení rýže. Mezi ně patří zejména klasická bílá rýže, basmati, sushi, jasmínová, arborio a mnoho dalších. Pojďme se podívat, jaký je mezi nimi rozdíl a jak se tyto jednotlivé druhy vaří.

Loupaná bílá rýže

Klasická loupaná bílá rýže je v České republice nejběžnějším typem. Podle délky zrna ji můžeme rozlišit na rýži dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnou. Pro tento druh rýže platí výše zmíněný hlavní návod na přípravu. Můžeme ji zakoupit i v předvařené formě, doba přípravy je pak o poznání kratší.

Neloupaná bílá rýže - natural

Rýže natural je oproti loupané verzi bohatší na vlákninu a živiny. Při její přípravě však musíme počítat s delším časovým úsekem (cca 30 min). A jak se tedy rýže natural vaří? Rýži nejprve odměříme, propereme a zalijeme třikrát větším množstvím vody. Důležité je nechat ji asi 3 hodiny namočenou. V té samé vodě přivedeme rýži k varu a asi 10 až 12 minut rýži prudce vaříme. Poté stáhneme teplotu a zbylých 20 minut vaříme pouze zvolna. Nakonec ji necháme 10 minut odstát.

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže patří mezi aromatické druhy rýží, jejímž původem je Thajsko. Jedná se o poměrně lepivý druh. Správně se jasmínová rýže vaří kolem 20 minut. Nejprve odměříme množství rýže a důkladně propláchneme vlažnou vodou. Důležité je správně určit poměr rýže voda. U jasmínové rýže skvěle funguje "1 díl rýže a 1,5 dílu" vody. Pak už vaříme jako u klasické loupané bílé rýže.

Arborio

Rýže arborio nese název dle italského města Arborio, v jehož okolí se hojně pěstuje. Jedná se kulatozrnnou verzi rýže, která je vhodná pro přípravu pravého italského rizota. Nejenže dokáže perfektně vstřebávat chutě, ale i po uvaření zůstává lehce "na skus", jemná a mazlavá. A jak se vaří rýže arborio? Velmi pomalu a dlouho. Můžete využít například následující recept.

Vezmeme si do ruky širší hrnec, rozehřejeme v něm trochu olivového oleje a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Tu dozlatova osmahneme. Poté přidáme rýži a vše lehce orestujeme. Zalijeme vodou v poměru voda: rýže = 1:1,5 a lehce osolíme. Je možné přidat ostatní suroviny, jako například maso, zeleninu nebo houby a vše vařit dohromady. Vhodné je také směs lehce podlít kvalitním bílým vínem. Vaříme na mírném ohni asi 16 až 20 minut.

Divoká (indiánská) rýže

V tomto případě nejde o opravdovou rýži. Jsou to pouze semena vysoké vodní trávy (ovsuchy) původem ze Severní Ameriky. Divoká rýže disponuje silnými antioxidačními účinky na náš organismus. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Jedná se však o dražší druh rýže, který je u nás většinou prodáván ve směsi s rýží dlouhozrnnou. I doba přípravy je poměrně delší. Na vaření si musíme vymezit kolem 45 minut.

Basmati rýže

Rýže basmati není nadarmo označována jako královna rýží. Jedná se o velmi kvalitní odrůdu pocházející z Indie a Pákistánu. Její zrnka jsou dlouhá a útlá. Po uvaření by měla rýže zůstat perfektně sypká a nadýchaná s příjemnou oříškovou chutí. Přinášíme Vám návod, jak správně uvařit rýži basmati.

Důležitým krokem před samotným vařením, je opravdu důkladné propláchnutí rýže basmati. Opět musíme dobře určit poměr vody a rýže. V tomto případě použijeme 1,5 násobek množství vody. Přiklopíme a vaříme asi 15 minut. Další čtvrt hodiny necháme rýži pod pokličkou odpočinout.

Sushi rýže

V České republice v poslední době velmi roste obliba tradičního japonského jídla sushi. Hlavní ingrediencí tohoto pokrmu je rýže. Hlavní odrůdou rýže vhodnou pro přípravu tohoto pokrmu je Japonica. Jedná se o kulatozrnnou rýži rostoucí v Japonsku. V překladu znamená sushi rýže "octová rýže". Ocet je důležitou surovinou používanou pro přípravu tohoto typu rýže. Mnoho odborníků doporučuje pro přípravu dobré sushi rýže využít rýžovar. Pokud jím nedisponujete a používáte klasický hrnec, smíchejte rýži s vodou v poměru 1,2 dílů vody k jednomu dílu rýže. Pár minutek necháme rýži ponořenou ve vodě, poté vaříme kolem 14 minut. Důležité je neodklápět pokličku. Sushi rýže si musí odpočinout alespoň 20 minut. Rýži po uvaření ochucujeme připraveným rozvarem, který vznikne smícháním 60 ml rýžového octa s 40 gramy cukru a 20 gramy soli. 

Dobrou chuť!