Recept: Kulajda se sušenými houbami

02.03.2020

Díky teplému podzimu, který přál houbařům, má doma mnoho lidí zásoby této suroviny. Houbaření je tradiční aktivitou každého čecha. Pro tuzemsko je tato činnost typická. Houby se zpracovávají několika způsoby pro co nejlepší uskladnění. Dají se zavařit, zamrazit či usušit. Sušení je zdaleka nejlepší dlouhodobé řešení skladování hub. Doby, kdy se houby sušily několik dní na novinách, jsou dávno ty tam. Nejen že sušení hub zabírá mnoho místa, ale také inkoust z novin není to nejlepší aditivum pro jejich konzumaci.


Dnes nalezneme mnoho produktů, které nám tuto aktivitu ulehčí a zrychlí. Skvělým řešením je využití sušičky ovoce, která je vhodná nejen pro jmenované ovoce či zeleninu, ale také pro houby nebo byliny. Doba sušení se zkrátí až na několik minut. Sušička nezabírá mnoho místa a nové modely již nebývají hlučné. Široký výběr má například alza.cz. Na výběr je opravdu mnoho sušiček ovoce. Lze ji pořídit již od několika málo stovek korun až do tisíců. Záleží na preferencích každého z nás. My jako zlatou střední cestu doporučujeme sušičku ovoce značky Maxxo Roto. Zaručuje rovnoměrné usušení potravin díky svému rotačnímu systému. Má digitální displej, který umožňuje nastavit teplotu sušení pro co nejefektivnější výsledek. Je jen na vás, zda-li budete sušit na vysoký výkon, nebo budete surovinu sušit na velmi nízkou teplotu pro zachování co nejvíce živin. Údržba je také velmi jednoduchá. Jednotlivá plata lze mýt v myčce na nádobí. Ovládání je intuitivní a nenáročné. Přiložený návod vám pomůže vybrat to nejvhodnější sušení pro zvolenou surovinu. 



Náš tip: sušte některé byliny a houby dohromady. Jednotlivé vůně se snoubí dohromady a tak dosáhnete velmi unikátní chuti surovin. Například sušení hub s majoránkou nebo petrželí bude skvělě fungovat a v pokrmech podobných kulajdě je snadno využijete. 


Recept

Pokud nevíte, jak houby uvařit tak, aby chutnaly celé rodině, podívejte se na následující recept, který jsme si pro vás připravili. Je plný chutí s nádechem české tradice. Kulajda je charakteristická svou světlou barvou a libou vůní. Je vhodná především pro milovníky kopru. Velmi sytá polévka je skvělá pro přípravu spíše v chladných měsících. Zasytí na velmi dlouhou dobu a uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky. V každém kraji se kulajda připravuje trochu jinak. Zejména pro jihočeskou kulajdu jsou typickou přísadou houby. Polévku si můžete přizpůsobit dle svých chutí díky vlastním výběru bylin, koření, druhů hub, či vývarem. Je vhodná pro vegetariány, ale jistě nezarmoutíte ani zarytého masožravce. Recept lze samozřejmě doladit i přidáním kusu uzeného masa, nebo kvalitního kusu špeku. Kulajdu lze uvařit i bez přidání jiných ingrediencí a upravit ji tak do bezlepkové či bezlaktózové varianty. Níže naleznete recept na klasickou kulajdu. 

Ingredience

  • 1 l vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 střední cibule
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 4 větší brambory
  • 2 lžíce octa
  • svazek čerstvého kopru (nebo 2 lžíce sterilovaného)
  • 50 g sušených hub
  • sůl
  • majoránka
  • sušený česnek
  • pepř
  • kmín
  • 4 vejce uvařená na tvrdo

Doba připravy: 50 minut

Počet porcí: 4 - 5


Postup

Máslo a olej společeně rozehřejeme a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Tu spěníme a přidáme houby, které společně s cibulkou orestujeme do zlatova. Poté zasypeme hladkou moukou, ze které připravíme světlou jíšku. Následně začneme přilévat vývar a vše velmi dobře rozmýcháme. Do základu přidáme koření dle chuti, kromě čerstvého kopru. Do vroucího základu dáme vařit brambory nakrájené na kostičky. Před uvařením brambor zalijeme vývar smetanou a necháme svařit. Na závěr dochutíme octem, přidáme čerstvý nakrájený kopr. Hustotu kulajdy lze regulovat přidáváním mouky. Jako zahušťovadlo skvěle funguje také škrob. Ke konci vaření si dáme uvařit 4 vejce na tvrdo, které budeme servírovat společně s chutnou kulajdou. Dobrou chuť!



Náš tip: Pro masitou verzi přidejte kus nakrájeného špeku, slaniny či uzeného masa na začátku, kdy začínáte smažit cibulku na másle a oleji. Pokud chcete variantu bez laktózy, lze smetanu nahradit rostlinnou či bezlaktózovou variantou nebo ji nemusíte dávat vůbec. Když jste fanoušci bezlepokové varianty, můžete kulajdu zahustit jiným druhem mouky, či pouze nastrouhanou bramborou a škrobem. Pro větší zážitek ze samotného vaření, tak servírování, doporučujeme místo vařeného vejce natvrdo uvařit zastřené vejce. Nejen, že je pohled na takto upravené vejce v polévce atraktivnější, ale také tekoucí vaječný žloutek dodá na chuti a jemnosti pokrmu.