Recept: Tradiční čočka nakyselo

01.04.2020

V současnosti je více než na místě využít jednu z nejvíce trvanlivých potravin. Tou je čočka. V nasledujícím článku najdete nejlepší recept na čočku nakyselo ze všech!



Jedná se o tradiční surovinu, která se u nás těší velké oblibě. Druhů čočky nalezneme hned několik. Liší se nejen barvou, ale také chutí a způsobem přípravy. 

Nejpopulárnější je čočka hnědá nebo tmavozelená. Tento druh je bohatý na kyselinu listovou a železo. Tyto látky jsou užitečné zejména při boji s chudokrevností. Klasický recept na přípravu tohoto druhu čočky naleznete níže. Populární je také čočková polévka. Lze ji připravovat jak na kyselo, tak jako jemnou, krémovou polévku nebo jen jako chutnou přílohu. Tento druh čočky je před přípravou nutné namáčet ve studené vodě, a to nejlépe přes noc. Pokud by se čočka před vařením nenamáčela, může způsobit problémy spojené s nadýmáním. Hnědou čočku je možné vařit i bez namáčení. Doba se pak může protáhnout z 10 až na 30 minut. Záleží také na velikosti jednotlivých zrnek



Dalším druhem je čočka červená. Ta se těší velké popularitě zejména v dnešní době. Červená čočka je bohatá na železo, fosfor, selen a zinek či vitamín B6. Škrob, který tato čočka obsahuje umožňuje lepší trávení a vstřebatelnost těchto vitamínů. Vhodná je pro ty, kteří se snaží držet redukční dietu nebo pro diabetiky. Postupný rozklad vitamínů a dostatek vlákniny zajistí pocit sytosti na dlouhou dobu. Výhodou je, že má spoustu zdravých rostlinných bílkovin, které se hodí i pro miminka již od prvních měsíců a lze ji konzumovat i v době kojení. Tato čočka nemá tak nadýmavé účinky jako jiné. Doba vaření je i bez předchozího namáčení okolo 15 minut. Opět záleží na její velikosti. Mnohdy se v kuchyni využívá k přípravě salátů, nebo populárního pokrmu Dhal. Jedná se o klasické indické jídlo, které se skládá pouze z čočky, rajčat, mrkve, cibule a česneku, které společně povaříte a přidáte indické koření dle chuti. Základním kořením je curry. Lze použít Curry pastu nebo sušené žluté kari. 


Náš tip: Červenou čočku připravujte ve spojení se zázvorem, čili a kokosovým mlékem, jenž chutě krásně doplní. Pokrm z červené čočky může být hotový za 20 minut a nasytí na velmi dlouhou dobu.



Posledním druhem je čočka černá, takzvaná Beluga. Tento druh má v sobě největší obsah bílkovin. Přibližně 24 g bílkovin na 100 g. Nejen, že v pokrmu krásně vypadá, ale také velmi dobře zasytí. Černou barvu má díky černému pigmentu, jenž mají například i borůvky. Je tedy skvělým zdrojem antioxidantů. Bohatá je také na železo a hořčík a mnoho vitamínů ze skupiny B. Černá čočka je méně známá, a tak je k dostání zejména ve specializovaných obchodech či hypermarketech. Tuto čočku je možné připravit bez předchozího namáčení stejně, jako červenou. Doba vaření se pohybuje okolo 20 minut a obtížně se rozvaří. Je drobná a skvěle drží tvar. Opět se připravuje do salátů a je dokonale vhodná ke kořenové zelenině. 


Náš tip: Černou čočku připravujte k bezmasým pokrmům. Vysoký obsah bílkovin dokáže zastat roli masa a věřte, že nebudete litovat. 



Pro přípravu čočky a dalších pokrmů z ní, je možné využít jen jeden hrnec. Jídla z jednoho hrnce jsou velmi rychle připravena s minimem špinavého nádobí. Poslední, co je žádoucí je nekvalitní hrnec, ke kterému by se mohl pokrm přichytit. Stačí aby byl povrch hrnce trochu poškozen a průšvih je na světě. Alza.cz nabízí mnoho druhů a velikostí hrnců na vaření. Osobně doporučujeme hrnec značky Tefal. Má nepřilnavý povrh, který se obtížně poškodí. Vhodný je zejména k dušení a restování, tím je optimálním společníkem při přípravě pokrmů z čočky. 



Recept na čočku nakyselo

Čočku mnohdy připravujeme pouze na Nový rok, kdy ji servírujeme s vidinou dostatku peněz po zbytek roku. Je ale škoda tuto surovinu nechat stát celý rok ve spíži. Proto neváhejte vyzkoušet následující recept. Jedná se o nenáročný návod na přípravu, který zajistí, že si všichni členové rodiny pochutnají.


Ingredience: 

  • 500 g hnědé čočky
  • 1 cibule
  • 3 lžíce tuku
  • 400 ml vývaru
  • 3 lžíce hladké mouky 
  • 200 ml vývaru
  • ocet, sůl, pepř

Doba přípravy: 60 min

Počet porcí: 5

Postup

Hnědou čočku probereme a namočíme na nejméně 2 hodiny do studené vody. Poté čočku slijeme a namočíme do nové studené vody již do hrnce, ve kterém budeme čočku vařit. Je nutné, aby byla zcela ponořená. Následně ji necháme pár minut vařit na střední až mírný stupeň, přikryjeme pokličkou a vaříme do měkka. Mezi tím si nakrájíme cibuli nadrobno a osmažíme ji na oleji dozlatova. Poté k cibuli přidáme mouku a smícháme tak, abychom vytvořili jíšku, kterou zalijeme vývarem, rozmícháme a opět přivedeme k varu. Přibližně po 10 minutách přidáme k vývaru uvařenou čočku. Dále dochutíme octem, solí a pepřem a podáváme.

Čočka nakyselo se obvykle servíruje s vejcem, které si můžeme uvařit dle svých chutí. Nejvíce se jedná o volské oko či vejce natvrdo. Populární je také ztracené vajíčko. Fantazii se meze nekladou. Dále se doporučuje konzumovat čočku nakyselo s uzeným masem, či opraženou klobáskou a samozřejmě kyselou okurkou. 


Dobrou chuť!