Tip: Které potraviny obsahují nejvíc vitamínu C?

01.04.2020

Vitamín C je jednou z nejdůležitějších látek pro naše tělo, zejména v době viru Covid-19. Hraje klíčovou roli pro náš imunitní systém, který je obranným systémem těla. Obsahuje kyselinu L-askorbovou, kterou bychom měli zahrnout do našich jídel v určitém množství každý den. 

Tento článek se zaměřuje na potraviny nejbohatší na vitamín C a na to, jak je zahrnout do stravy co nejsnadněji. Mluví také o funkci vitaminu C a zdravotních výhodách, které přináší jeho užívání. Chraňte se před corona virem přírodní formou!

Proč je vitamic C tak důležitý?


Vitamin C je antioxidant. Chrání buňky těla před poškozením volnými radikály. Volné radikály mohou způsobit změny v buňkách a DNA, které mohou vést k nemocem včetně rakoviny. Tento vitamín také hraje klíčovou roli v téměř všech tkáních těla. Bez vitamínu C tělo nedokáže vyrobit kolagen, protein, který je potřebný na výstavbu a údržbu kostí, kloubů, kože a trávicího traktu. 

Vitamín C je také důležitou součástí imunitního systému, který chrání před viry, bakteriemi a jinými patogeny. Nízká hladina vitaminu C vede k problémům s imunitním systémem. Studie zjistili, že vitamín C pomáhá předcházet pneumonii a podporuje léčbu tetanem. Také naznačuje, že vitamín C hraje roli při snižování zánětu plic, který je výsledkem viru Covid-19.



Tip: Pokud chcete získat co nejvíce vitaminu C, jezte každý den různé druhy ovoce a zeleniny bez tepelné úpravy.


Jaká je ideální denní dávka vitaminu C?

Každý člověk je jiný a má jiné potřeby. Existuje však obecné dělení dávky vitamínu C pro dospělé lidi v miligramech:

  • 90 mg/denne pro muže
  • 75 mg/denne pro ženy
  • 85 mg/denne pro těhotné ženy
  • 120 mg/denne pro kojící ženy
  • dalších přidaných 35 mg pro kuřáky

Zajímavost: Někteří odborníci se domnívají, že lidé by měli konzumovat mnohem více vitamínu C, než je doporučená denní dávka. Naznačuje se, že 200 mg denně je optimální množství pro většinu dospělých.



Potraviny s nevyšším obsahem vitaminu C

Existují mnohé vitaminové doplňky, které obsahují uměle vytvořený vitamín C, ale myslíme si, že je lepší ho do těla dostat přírodní cestou. Mnohé dostupné potraviny obsahují denní dávku vitamínu C, která naše tělo ochrání před viry a navíc mají výbornou chuť.

Jedna porce kterékoliv z níže uvedeného ovoce nebo zeleniny obsahuje minimálně doporučenou denní hodnotu vitamínu C:

  • Červená paprika ( 1 šálek = 211% denní dávky vitamínu C)
  • Rajče ( 1 šálek = 189% denní dávky vitamínu C)
  • Pomeranč ( 1 šálek = 109% denní dávky vitamínu C)
  • Jahody ( 1 šálek = 108% denní dávky vitamínu C)
  • Růžový grep ( 1 šálek = 104% denní dávky vitamínu C)
  • Brokolice ( 1 šálek = 90% denní dávky vitamínu C)
  • Ananas ( 1 šálek = 88% denní dávky vitamínu C)
  • Brambory ( 1 šálek = 81% denní dávky vitamínu C)


Tip: Vaření může snížit množství vitamínu v ovoci a zelenině. Chcete-li ztratit nejméně vitamínu C, doporučujeme vařit na páře nebo v mikrovlnné troubě.




Tipy na jídla bohaté na vitamin C

Potraviny bohaté na vitamin C mohou být součástí téměř každého jídla. Následující nápady na snídaně, obědy a večeře Vám mohou pomoci splnit každodenní doporučený příjem vitaminu C.


Snídaně

  • Smoothie s řeckým jogurtem, kiwi a jahodami
  • Vaječní omeleta s nasekanými červenými a zelenými paprikami
  • Ananasovo-borůvkové lívance

Fakt: Mnoho lidí si na snídani dáva pohár koupené pomerančové šťávy. Ve skutečnosti většina koupených pomerančových šťáv obsahuje tolik cukru jako například cola.


Oběd

  • Pečené brambory, přelité čerstvou rajčatovou salsou
  • Plněná červená paprika s bramborama
  • Krémová brokolicová polévka s česnekem a krutónama
  • Kuřecí prsa podávané s rýží a čerstvou citronovou šťávou


Večeře

  • Listový zelený salát z zelí a špenátu, přelitý citronovým dresingem
  • Květáková rýže s brokolicí, česnekem a parmezánem
  • Pečený růžičkový kel s citronem a česnekem

Tip: Když jsou rostlinné potraviny bohaté na železo doprovázené vitaminem C, tělo vstřebává železo efektivněji.


Dobrou chuť!